10 Ekim 2010 Pazar

L300 İçin vSpace'in Server 2008 Beta Sürümü Yayınlandı

L300 için uzun zamandır merakla ve heyecanla beklenen VSpace'in Server 2008 için olan sürümü, 5.1.4.13 versiyon numarası ile http://marketing.ncomputing.com/vSpaceforL300Beta.html adresinden dağıtılmaya başlandı. Üretim ortamında henüz kullanılması tavsiye edilmeyen sürümü denemek isterseniz bu adresten indirerek kullanabilirsiniz.

Beta sürüm tamamen kullanıcıların denemesi ve yaşayacakları sorunları paylaşarak giderilmesinde rol almalarının sağlanması için olduğundan siz de yaşadığınız sıkıntıları mutlaka NComputing uzmanlarına iletin. Bunun için http://www.ncomputing.com/techsupport adresindeki formu doldurabilirsiniz. Ürün hazır beta aşamasındayken yaşadığınız sıkıntıları aksatmadan gönderirseniz sizin kullanımınıza ve gereksinimlerinize daha uygun bir ana dağıtım elimize ulaşacaktır.

Daha önce son kullanıcı ile buluşturulmayan alpha sürümüne göre oldukça iyileştirildiği görülen bu beta yazılımda tek dikkat edilmesi gereken nokta sistemden kaldırırken çok dikkatli olunması gerektiği. Ben kaldırma ve kurma işlem öncesinde mutlaka sistem yedeklerinin alınması gerektiğini söyleyebilirim. Üşenip bunu yapmazsanız tüm sistemi baştan kurmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca alpha sürümde bulunan ve sistem açılırken ve bir kısım uygulamalar kapanırken karşımıza çıkan explorer çökme hataları ve uygulama çökme hataları giderilmiş.

Bu sürüm ile L300 cihazları çalıştırılabildiği gibi L230 ve L130 cihazları da çalıştırılabilmekte. NComputing, tüm VSpace'leri tek yazılımda toplama projesine bir adım daha yaklaşmış gibi görünüyor.

Bu sürürümde görünen en büyük eksik, daha önce Server 2003 için çıkan sürümlerde de kullanıcılardan gizlenen Yönetim Konsolu. NComputing bir süre önce Microsoft Management Console eklentisini kullanmaktan vazgeçmişti ancak Server 2003 için çıkan son sürümde NComputing geri adım atarak eski konsol eklentisini bir süre daha kullanmaya devam etme kararı aldı. Bu kararda beta tester'ların geri dönütlerinin çok büyük etkisi olduğu söylenebilir.

Video oynatma ve flash uygulamalarının gösteriminde çok ciddi performans artışları mevcut. Artık tam ekran videoyu kesik kesik görüntüleri neredeyse hiç hissetmeden seyredebiliyoruz.

Kullanım kısmına bakıldığında stabil sistemler üzerinde gözle görülür bir eksikliği hissedilmeyen beta sürümünün iyileştirmeler sonunda çok daha iyi noktalara geleceğinden kullanıcıların hiç şüphesi yok.

Çok çok dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta son firmware'da bulunan çok ciddi bir bug. Eğer firmware'ı son sürüme yükselttiyseniz ve cihazlarda "Auto Connection" açık durumdaysa bu durumda konsol ayarlarına giriş yapmanız mümkün olmuyor (ya da ben başaramadım). Başlangıçta ESC karakterine sürekli basmak da işe yaramıyor. Bir önceki firmware'da ESC tuşuna bastığınızda bağlanma girişiminden çıkarak konsola giriyorduancak bu sürümde "bağlanma girişimi iptal edildi" şeklinde bir hata verip öylece kalıyor. Bu yüzden son sürüm firmware'a terfi etmeden önce mutlaka Auto Connection özelliği iptal edilmeli.

VSpace fiziksel ortamlarda çalıştığından daha sağlıklı olarak Hyper-V sanallaştırma ortamlarında çalışabiliyor. Hatta fiziksel sistemlerde yaşanabilen ve sistem kapatılırken karşımıza çıkabilen mavi ekran hatasını sanallaştırma ortamında almıyorsunuz. htsxhci.sys dosyasından kaynaklanan bu hata L230 cihazlarının çalıştırıldığı bazı sistemlerde de alınmaktaydı. Hatanın henüz giderilmediği söylenebilir.

Çok enteresan bir deneyimimde seslerin aniden kesilmesi. Eğer tüm cihazlarda (20 adet) aynı anda video başlatır ve sistemin %100 yük altında çalışmasını sağlarsanız tüm cihazların sesleri bir anda kesilebilir. Tek çözümü ise tüm sistemi yeniden başlatmak. Bunun sistemde ses kartı olmaması ve bu sebepten dolayı ses ile ilgili performans sorunları yaşamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Ses kartı ile ilgili deneyimimi sonraki yazılarımda donanım bilgisi ile birlikte yayınlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder